Yoghurt?

Durkje & de dames!

Kakelverse yoghurt

In het Friese, plattelandse Vegelingsoord staat een boerderijtje. Niks bijzonders, zou je denken, gewoon een boerderijtje. Typisch één van die boerderijtjes waarover je – als je een beetje je best zou doen – in Friesland gemakkelijk zou kunnen struikelen. En tóch is dit een uniek boerderijtje. In dit boerderijtje wonen Durkje en André met hun gezin. Durkje is arts-assistent. Én boerin. Nou… Eigenlijk is Durkje een boerin die óók nog eens arts-assistent is. Bijzondere combi. Nog bijzonderder? Onder de naam Buurvrouw Durkje boeren Durkje, André en mem Trientsje omdat dat kán. Omdat ze dat wíllen. Niks erfenis of overname, maar een met het hart gemaakte, vrije keuze. Die harten gaan sneller kloppen van eerlijke producten van het land. “Mei leafde makken” (met liefde maken) noemen ze dat zelf. En om het dan met liefde te maken wordt er ’s ochtends vroeg opgestaan. Want voordat de ochtenddienst in het ziekenhuis begint, moeten de dames gemolken! Dat is dus een voor-dag-en-dauw-dingetje.

Als Durkje of André ’s ochtend de stal binnenkomen, staan de koeien al te kwispelen. Twaalf dames zijn het, met mooie namen in plaats van saaie nummers. De meesten zijn vernoemd naar familie, vrienden en bekenden. En zoals Durkje en André hun dames kennen, kennen de dames Durkje en André. Vivian, Hinke, Foekje, Gerda, Hiltsje. Hotske, Willemijn, Bourfamke, Jobje, Miss Jersey en Aukje zijn geen opgefokte melkmachines die tot uitputtende productie worden gedreven. Want zo ga je niet met dames om! Nee, met aandacht melken, een knuffel op zijn tijd en gewoon een beetje lief zijn voor elkaar. Da’s de manier. Van de melk die de ladies geven, maakt Durkje samen met haar mem Trientsje gewoon he-le-maal zélf de allerlekkerste yoghurt van Nederland. Kannie anders. En zo komt het dus dat de melk die ’s ochtends om vijf uur nog ín Vivian en de elf anderen zat, ’s avonds als yoghurt in emmers van tien liters klaarstaat om door Henk hé te worden afgehaald, zodat hij er de volgende dag kakelverse Ruperts van kan bakken. Buurvrouw Durkje’s yoghurt vormt het hoofdbestanddeel van élke Rupert die we in de vriezer klappen. Word je toch gewoon stil van?! Diepe buiging voor Durkje, André, Trientsje en de dames…

O ja, Buurvrouw Durkje is natuurlijk al láng honderd procent biologisch. Maar vanaf mei mag ze (eindelijk) ook gewoon dat label voeren. Fijn, Skal Biocontrole!

Buurvrouw Durkje wat beter leren kennen? Kan!