Het nieuwste

rupert

nieuwtje

Rupert gaat groener!

Hoe pak je als ijsmerk dingen zo duurzaam mogelijk aan? Het is een van de vragen die we tegenkomen, en we zijn er dan ook veel mee bezig. Bij het duurzaam produceren van (h)eerlijk ijs komen een heleboel dingen kijken, en we laten jullie graag weten hoe wij onze ecologische voetstap zo klein mogelijk houden. Maar daar houdt het niet op: we zouden hierbij ook jullie hulp kunnen gebruiken! Ben je benieuwd hoe jij een steentje bij kunt dragen aan een hopelijk volledig klimaatneutrale Rupert? Je leest het in dit artikel!

Verantwoord produceren

Zoals je misschien al weet produceren we ons ijs op een zo verantwoord mogelijke manier. Alle ingrediënten worden in samenwerking met de natuur geproduceerd, en komen van eigen bodem. Zo verkleinen we de afstand die de verschillende producten moeten afleggen, en dus ook direct de uitstoot die we veroorzaken. De ingrediënten komen samen in de fabriek van IJsbakker Henk in Surhuisterveen, en daar heb je je Rupert! (Heel kort uitgelegd natuurlijk. Benieuwd naar hoe dat precies werkt? Op de nieuwspagina van onze website vind je verschillende artikelen met onze leveranciers en IJsbakker Henk!) We zijn hartstikke blij dat we heerlijke ijsjes kunnen maken op deze manier, maar in dit verhaal ontbreekt nog wel een belangrijk stukje, en dat is de verpakking.

Hoe verpakken we nu?

Jullie kennen ‘m waarschijnlijk wel: onze melkpak-verpakking. Met z’n vieren zitten de Ruperts ingepakt in een laagje plastic en een kartonnen pak. In de horeca worden de Ruperts per stuk verkocht; ook dan zit er om het ijsje een laagje plastic en karton heen maar dan per Rupert. Om onze verpakking verder te verduurzamen gaan we de Ruperts die enkel worden verpakt alleen nog maar in plastic verkopen, dat scheelt al een hele hoop karton! 

Maar het karton is van de twee vormen verpakking die we gebruiken verreweg het minder grote probleem. Al het karton dat we in onze verpakkingen gebruiken is volledig gerecycled, en dat maakt gelukkig al een verschil! Het materiaal waar we het liefste helemaal niet meer mee zouden willen verpakken is plastic. Plastic blijft een van de meest vervuilende materialen die we met z’n allen gebruiken: het produceren ervan is slecht voor het milieu, en plasticafval is op dit moment een van de meest vervuilende vormen van afval in de wereld.

Plastic: hoe kom je er vanaf?

Dat plastic, daar willen we dus héél graag vanaf, of er op een andere manier mee omgaan. We hebben al over verschillende manieren nagedacht om dit te doen. Twee van de opties die we bij langs zijn gegaan zijn het simpelweg stoppen met de Ruperts verpakken in plastic, en ze gewoon verkopen in karton, of het gebruiken van bioplastic. Deze beide methodes zijn helaas niet uit te voeren. Het verpakken van de Ruperts in alleen karton zorgt ervoor dat de Ruperts ontzettend gebutst uit de verpakking komen. De Ruperts horen alleen wel hun bedoelde vorm te hebben, dus als ze beschadigd worden in de verpakking kunnen we ze niet verkopen. 

De tweede methode, het gebruiken van bioplastic, gaat helaas ook niet lukken. Bioplastic is een vorm van plastic die biologisch afbreekbaar is, en bij lagere temperaturen geproduceerd kan worden, dus minder uitstoot veroorzaakt. Het is voor ons alleen niet te gebruiken, en we gaan eerlijk zijn waarom: het kost teveel geld. We zijn een klein ijsmerk, dus als we bioplastic zouden willen, zou de kostprijs van de Ruperts omhooggaan, en hiermee ook de verkoopprijs. Dat willen we natuurlijk niet, en het verhogen van de prijs vinden we niet te verantwoorden naar jullie toe, dus bioplastic is voor nu helaas geen realistisch doel.

Het feit dat de eerdere twee oplossingen niet werken betekent alleen niet dat we het gaan opgeven: we willen ontzettend graag onze Ruperts nog bewuster verpakken om onze negatieve impact op het milieu te verminderen, of, nog mooier, te neutraliseren! 

Dit brengt ons tot de vraag naar jullie toe die we noemden in het begin van het artikel. Heb jij een idee over hoe we onze verpakkingen groener kunnen maken? We willen samen met jullie zoveel mogelijk ideeën verzamelen en overwegen zodat we de volgende stap kunnen zetten naar klimaatneutrale Ruperts. Alle ingevingen die jullie hebben zijn van harte welkom, dus neem vooral contact met ons op als je een idee hebt. Je kunt ons een bericht sturen via Instagram, Facebook of Linkedin. Je kunt ons ook taggen in een bericht op je socials met de hashtag #rupertgaatgroener. Zodra we jullie ideeën hebben verzameld en -indien mogelijk- uitgewerkt, laten we het jullie weten op onze socials.

We kijken er naar uit om jullie ideeën te horen, en samen onze ecologische voetstap te verkleinen!

Samengevat:

  • We willen onze Ruperts graag duurzamer verpakken.
  • Daar kunnen we jullie hulp bij gebruiken!
  • Post of bericht ons over jouw idee om onze verpakkingen duurzamer te maken.
  • We houden jullie op de hoogte van de voortgang. Samen verkleinen we onze ecologische voetstap!

Deel dit bericht