Het nieuwste

rupert

nieuwtje

Hoe gaat het met Maria en Edo?

Hoe gaat het met…? Dat is de vraag die we stellen in onze nieuwe serie artikelen. Hoe gaat het met onze partners in deze gekke tijd? Is er iets veranderd sinds we ze de laatste keer hebben gesproken? Van onze leveranciers tot onze verkooppunten; we stellen ze allemaal deze vraag en je komt de antwoorden hier allemaal tegen.

Deze keer hebben we bijgepraat met Maria Buitenkamp, die samen met haar echtgenoot Edo in Tiendeveen bosbessen kweekt bij hun biologisch bosbessenbedrijf Noorderbos. En dan niet zomaar bosbessen natuurlijk! Het hele jaar door zorgen Maria en Edo met liefde voor de bessenstruiken én het hele ecosysteem eromheen! En daar komt heel wat bij kijken…

De lente is een drukke tijd voor Maria en Edo. De bessenstruiken beginnen te bloeien, maar dat gaat niet vanzelf: “daar hebben we natuurlijk de hulp van de bijen en hommels bij nodig,” legt Maria uit, “die bestuiven de bloemen, en zo groeien ze uit tot bessen. We zijn net begonnen met het neerzetten van hommelkasten en bijenkasten, zodat er genoeg hommels en bijen zijn om het werk aan te kunnen.” Het gaat hier natuurlijk om een hoop bloemen die bestoven moeten worden! 

Het bestuiven van de bloemen is niet het enige waar Maria en Edo op moeten letten: de bloemen zélf moeten ook goed in de gaten gehouden worden: “zeker ‘s nachts,” vertelt Maria. “Dan krijg je namelijk af en toe te maken met nachtvorst. En dat wil je niet: als de bloemen bevriezen kunnen ze niet meer uitgroeien tot bessen. Dus besproeien we ze de hele nacht door, totdat de zon genoeg kracht heeft gekregen, met water. Water in combinatie met ijs is nul graden, zo voorkomen we dat de bloemen bevriezen. Je moet dus ook ‘s nachts goed opletten in de lente.”

Zelfs aan de stroken gras tussen de bessenstruiken wordt zorgvuldig aandacht besteed: “daar groeien van nature een aantal mooie kruiden, en wij hebben er nog extra bloemen bijgezaaid,” zegt Maria. “En daar hebben we een ontzettend leuke toepassing voor gevonden!” Een stukje verderop, bij het dorp Mantinge, ligt de biodynamische geitenboerderij Hansketien. “Hun geiten zijn dol op de mix van gras en kruiden die van onze grasbanen af komt.” Dat is nog eens een mooie manier om je gras te gebruiken! Ook de insecten zijn dol op de verschillende bloemen en kruiden die op de grasbanen groeien en dat komt perfect uit; hoe meer biodiversiteit tussen de bessenstruiken, hoe beter! Inmiddels is zelfs de bouw van een speciale opraapwagen voor de grasbanen van start gegaan, zodat het proces praktischer gemaakt wordt.

Ondertussen zitten we al een jaar in de coronacrisis, maar de impact die het heeft gehad op Maria en Edo viel gelukkig mee. Ook tijdens een pandemie zijn de bessen van Noorderbos de lekkerste! “Eigenlijk loopt alles bijna zoals normaal,” legt Maria uit. “Vorige zomer was het alleen wel even spannend. Elke zomer komen er zo’n 40 studenten plukken, en dat zijn vaak buitenlandse studenten. Gelukkig was het op tijd voor ze toegestaan om te komen, omdat de situatie verbeterde.” Maria heeft er vertrouwen in dat het dit jaar vergelijkbaar zal lopen. Een beetje optimisme is zeker in deze tijd op z’n plaats! 

Dus, de volgende keer dat je een ijskoude paarse Rupert uit de vriezer klapt weet je precies waar hij vandaan komt! Dat maakt ‘m alleen maar lekkerder, hè?

Ben je benieuwd hoe dat bosbessen kweekproces er precies uitziet? Maria en Edo hebben het op hun eigen website voor je op een rijtje gezet! Je vindt alle info hier: https://www.noorderbos.nl/bedrijf-in-beeld/

Deel dit bericht