Het nieuwste

rupert

nieuwtje

Hoe gaat het met IJsbakker Henk?

Hoe gaat het met…? Dat is de vraag die we stellen in onze nieuwe serie artikelen. Hoe gaat het met onze partners in deze gekke tijd? Is er iets veranderd sinds we ze de laatste keer hebben gesproken? Van onze leveranciers tot onze verkooppunten; we stellen ze allemaal deze vraag en je komt de antwoorden hier allemaal tegen.

Voor dit tweede artikel zijn we langsgegaan bij ijsbakker Henk van der Heide, die met zijn collega’s bij B&G Foodfactory in Surhuisterveen onze Ruperts produceert. Het maken van de ijsjes is trouwens bij lange na niet het enige wat Henk doet; ook werkt hij mee aan de concepten zelf! En dat deed Henk ook bij het idee achter onze Rupert. Op z’n Fries kun je dan zeggen: hatsikidee!

En hoe ziet een jaar er eigenlijk uit als je ijs maakt? “In principe is het jaar verdeeld in een een hoogseizoen en een laagseizoen,” legt Henk uit, “het laagseizoen rond de winter, en het hoogseizoen in de zomer natuurlijk. Tijdens het hoogseizoen produceren we heel veel, want dan wordt er het meeste ijs gegeten. In het laagseizoen stopt dat niet helemaal, maar loopt het op een iets lager pitje. Ook denken we dan na over wat we in het volgende hoogseizoen met alle ijsjes gaan doen, en bereiden we het voor.”

Ook in de pandemie geldt dit principe nog steeds, maar niet alles blijft hetzelfde. “Het is in het begin voor iedereen gek, dat hadden wij eerst ook,” zegt Henk. “Maar we zijn inmiddels wel een stuk beter geworden in het werken binnen deze omstandigheden. Dat went vanzelf!”

De opzet van de werkdag blijft wel relatief hetzelfde. Henk is een vroege vogel. Onze ijsbakker gaat vaak al om 5 uur ‘s ochtends aan de slag. Je bent bakker of je bent het niet hè… “En dan ga ik ergens in de middag naar huis, dat mag ik zelf weten. Dat is lekker aan eigen baas zijn!” Lacht Henk.

Maar hoe werkt het maken van Ruperts dan ongeveer? “Eens in de zoveel tijd maken we in één keer een flinke verzameling Ruperts,” vertelt Henk, “dat is helemaal afhankelijk van wanneer er nieuwe gemaakt moeten worden natuurlijk. Wanneer dat is verschilt eigenlijk heel erg, er is dus niet een vast moment voor.” Maar als het moment komt, is-ie niet zomaar over! “Met het maken van één partijtje Ruperts zijn we gemiddeld zo’n anderhalve dag bezig,” zegt Henk.

In de fabriek worden de Ruperts met de hand gemaakt. De ingrediënten worden aan de yoghurt toegevoegd, waarna ze samen in mallen worden gegoten die in ijskoud water worden neergezet.

Maar wacht eens… IJskoud water? Hoe zorg je dat water onder de nul graden komt en niet bevriest? “Het water bevat een speciale koelvloeistof en is constant in beweging,” legt Henk uit, “zo koel je de Ruperts af.”

Maar dit is niet de enige manier waarop de ijsjes worden afgekoeld: “ze komen ook terecht in een soort omgekeerde magnetron,” zegt Henk. “Dus in plaats van dat het heet wordt, wordt het er heel gauw ontzettend koud!”

Zestig gekoelde Ruperts per minuut worden door een machine in hun papiertjes gestopt, en als het doosje eromheen zit, zijn ze klaar om weggebracht te worden.

Dus, mocht je dit artikel lezen met een Rupertje in je hand, nu weet je waar hij vandaan komt! Nog één keertje op z’n Fries: lekker lekje!


Deel dit bericht