Het nieuwste

rupert

nieuwtje

Hoe gaat het met Harald en Margreeth?

Hoe gaat het met…? Dat is de vraag die we stellen in deze serie artikelen. Hoe gaat het met onze partners in deze gekke tijd? Is er iets veranderd sinds we ze de laatste keer hebben gesproken? Van onze leveranciers tot onze verkooppunten; we stellen ze allemaal deze vraag en je komt de antwoorden hier allemaal tegen.

We hebben deze week bijgepraat met Harald, die met zijn partner Margreeth op de Zeeuwse kleigrond in Oud-Sabbinge het lekkerste kleinfruit teelt, waaronder de heerlijke frambozen die je in je roze Rupert vindt! 

Ook in Oud-Sabbinge begint de zon eindelijk lekker op te warmen, en Harald is er ontzettend blij mee! Deze lente had een relatief koud begin, wat voor elk ras fruit wat heel anders betekent, maar één ding is zeker: dat zonnetje is broodnodig voor de frambozen van Harald en Margreeth om uit te groeien tot de heerlijke vruchten die in je ijsje zitten. Het weer is alleen bij lange na niet de enige factor die bij het telen van kleinfruit komt kijken: “je hebt natuurlijk te maken met heel veel verschillende dingen,” legt Harald uit, “en daar is het weer absoluut een deel van, maar het succes van een bepaald ras framboos hangt bijvoorbeeld ook heel erg af van de bodem en veel meer andere omstandigheden die erbij komen kijken.” 

En welk ras framboos je dan precies groeit maakt dus ook ontzettend veel verschil. Het ene reageert veel beter op de Zeeuwse bodem en het weer dan de ander. Hoe je erachter komt welke het meest geschikt is? “Dan ga je experimenteren,” zegt Harald. “En daar gaan jaren overheen.” En dan hebben we het niet over zo’n één of twee jaar, maar soms wel tien of twintig! “Elk jaar is ontzettend anders. Je kunt na één goeie oogst van een bepaald ras nooit garanderen dat het het volgende jaar weer gebeurt.” 

Dat is behoorlijk opletten dus! Harald en Margreeth houden alle verschillende soorten en rassen fruit die ze telen nauwlettend in de gaten, zodat ze kunnen zien met welke vruchten het goed gaat, en welke een steuntje in de rug kunnen gebruiken. En dat gaat allemaal op natuurlijke wijze! 

Je hebt het misschien al eerder gelezen op onze website, maar het geldt nog steeds: die Zeeuwse kleigrond en de framboos zijn van nature eigenlijk helemaal niet zo dol op elkaar. Maar dat betekent zeker niet dat het onmogelijk is om zulke heerlijke frambozen te kweken in Oud-Sabbinge! “We hebben momenteel een ras frambozen dat het eigenlijk ontzettend goed doet bij ons,” vertelt Harald. “Dit is nu het derde jaar dat we hem telen. Nou hebben we de afgelopen 2 jaren ook goede lentes gehad waarin alles mooi groeide, dus je weet het nooit zeker, maar deze lente begint er weer goed weer aan te komen, en de frambozen zien er mooi uit.” 

Nu we het erover hebben: fruit is niet het enige wat er groeit bij Harald en Margreeth! Ook plant Harald graag andere planten en bloemen. Gewoon omdat hij ze mooi vindt. “Daar heb ik wel eens een vraag over gekregen van iemand die bij ons aan het plukken was,” herinnert Harald zich. “Hij vroeg me wat nou precies het nut was van de bloemen. Dus ik zei tegen hem dat ik het mooi vind, waarop hij reageerde: ‘maar het heeft toch geen nut?’ Ik vind zelf zéker dat iets dat je mooi vindt nut heeft. Het feit dat je ervan geniet is toch hartstikke waardevol?”

En dat zijn we helemaal met Harald eens! Dus, geniet je er even extra van als je de volgende keer lekker aan een koele roze Rupert sabbelt?

Deel dit bericht