Framboos?

Margreeth & Harald!

Framblij voor onze frambozen

Al in 1991 waren Margreeth en Harald fanatieke fruittelers. Een stelletje waren ze al eerder, maar nu hadden ze ook samen een biologisch-dynamische landbouwopleiding afgerond. Toen – nog veel meer dan nu – een héél bewuste keuze. Harald en Margreeth: biologische vooroplopers. Ze hadden alleen nog geen land. Dat vonden ze uiteindelijk in het Zeeuwse Oud-Sabbinge, midden in de Zeeuwse klei, op een stukje grond dat eerst een eiland was. Hier, op een steenworp afstand van Goes en het Veerse Meer, kweken ze nu al jaren kleinfruit. En die opleiding? Die bracht veel, maar de noeste praktijk vroeg om meer dan kennis alleen. Toepassen was een kwestie van zelf (eigen)wijs worden. Een kwestie van luisteren naar het land en sturen aan de plant. Want ook voor een biologisch-dynamische kweker valt er genoeg te controleren in het kweekproces. Daar komt geen gen manipulatie, kunstmest, of chemisch bestrijdingsmiddel aan te pas. Je zet de natuur naar je hand, door haar te kennen. Naast idealisten zijn Harald en Margreeth vooral réalisten met eerlijke, groene vingers. En daarom worden in Oud-Sabbinge mandenvol van het allermooiste fruit geoogst.

Een deel van die oogst vindt z’n weg naar het Friese Surhuisterveen, waar onze ijsbakker klaarstaat om de frambozen van Harald en Margreeth te vermengen met de yoghurt van Durkje. En zo komen mensen die elkaar tot nu niet kenden voor altijd samen op jóúw ijsstokje. En als je Harald en Margreeth een plezier wilt doen: volgende keer ff aan die Roze Rupert sabbelen in plaats van ‘m meteen gulzig kapot te bijten… Dan proef je dat (h)eerlijke, verse fruit van ze nog nét wat beter. Het is maar een tip…

Frambozen zijn hééééél lastig op Zeeuwse klei te kweken. Sterker nog, volgens Harald is het eígenlijk niet te doen. Maar áls het lukt, heb je ook wel heel bijzonder smaakbommetje, waar mensen om blijven vragen. Bijzonder. Hebben we gewoon – zonder dat je ’t hoefde te vragen – in jouw Rupert geklapt!

Margreeth & Harald wat beter leren kennen? Kan!

Een deel van de frambozen in je Rupert worden gekweekt door Elze-Lia van Fruitweelde.
Hier leer je haar wat beter kennen.