Noord-amerikaanse

BosBes?

Maria & Edo

Het bes(te) voor onze bes

Tiendeveen in Drenthe was eeuwenlang een veenmoeras. Tot halverwege de vorige eeuw werd er turf gestoken. Dat stopte toen de turf op was. Logisch … Aan nieuwe steden was destijds in Drenthe bar weinig behoefte. Daarom hebben ze op de afgegraven plekken maar wat bos aangeplant en akkers aangelegd. Leuk feitje, maar wat heb je eraan? Als je dat in 2003 aan Edo en Maria had gevraagd, hadden ze je dat ook niet kunnen vertellen. Ze hadden nog nooit aan Tiendeveen gedacht en van dat geschiedenislesje hierboven hadden ze waarschijnlijk nog nooit gehoord. En toch komt dat verhaaltje van de website van de biologische bosbessenkwekerij die Maria en Edo nu inmiddels al dertien jaar op die bewuste akker runnen. Het leven kan raar lopen … Van een kantoorbaan in Amersfoort naar het platteland in Drenthe om helemaal verantwoord Noord-Amerikaanse bosbessen te kweken.

Soms kruipt het bloed waar het niet gaan kan. En soms moet je dat bloed dan dus gewoon volgen. En ja, da’s best wel lef hebben. Maar ze hebben altijd al interesse in landbouw gehad en waren ervan overtuigd dat het ook wel een stapje duurzamer kon. Wat doe je dan? Je neemt als Amersfoorts echtpaar een aantal specialisten in de arm die met je op zoek gaan naar goede, vruchtbare grond en een passend gewas. In 2006 bleek dat oude veengrond en de Noord-Amerikaanse bosbes voor elkaar gemáákt zijn. In juli en augustus worden op de voormalige akker die bosbessen inmiddels voor de elfde keer volledig biologisch geoogst door het – inmiddels Drentse – echtpaar. De rijpe bessen worden door een enorme groep mensen met hand uit prachtige struiken gevist. Een monsterklus. Vandaar ook die trilmachine die de rijpste exemplaren mechanisch van de takken schudt. Dat scheelt weer. Houden Edo en Maria wat tijd over voor andere belangrijke zaken in het leven. Bos en Bes, Edo en Maria: gadermaaraanstaan!

Een bosbessendingetje… Er zwerven verschillende namen voor dit besje rond: Blauwe Bes, Biologische Bosbes; u zegt het maar. Feit: de bessen van Edo en Maria zijn Noord-Amerikaanse bosbessen, met lichtgroen vruchtvlees. Moet die Paarse Rupert dan geen Lichtgroene of Blauwe Rupert heten? Nee. Want als je die bessen kneust (en dat doet ijsbakker Henk …) kleurt de schil die hele Rupert harstikke paars! Dus.

Edo en Maria wat beter leren kennen? Kan!